reel

Your Only Destination To Empower your General Knowledge. Sky is not so high, You can Touch it if You Try

Pages

Showing posts with label Maths helpline. Show all posts
Showing posts with label Maths helpline. Show all posts

Saturday, 9 July 2011

A Maths Trick for Square of a number

This article is about Maths tricks for finding square of a number.It is not tough task to find square of a number but how fast we compute its value is a major consideration.
In this article i will discuss about some tricks for easy computation.
A logo to manage squares:

Friends,

Problem 1: What is square of number 10001?
Solution: For this type of number which is start from 1 and end by 1 and zeroes in between.
step:- Write 1 at first and at end and makes double the zeroes.
Square of 10001 is=10000001

Problem 2: What is square of number 10101?
solution:
Step 1: For this type of problem count the numbers of 1's.
Step2: Write from 1 to (number of 1's) and then reverse upto again 1 occurs and placed zero in between every digit.
Ex. square of 10101=?
step 1:Count number of 1's=3
step 2:Write from 1 to 3 and zero in between and reverse upto again 1 occurs
102030201

Problem 3:How to calculate 42+52+(4*5)2?
solution:For this type of problem when two number are continuous and third in its multiplication then ans is square of one greater then third number.
Ex.4 is first number and 5 is second number and 4*5 is third number then we can write it as:
42+52+202=212
we can say that the ans is=212=441

Problem 4: How to calculate integers between square of two continuous numbers?
solution: Let two continuous numbers 6 and 7
Integers between 62 and 72=?
We can calculate it by just add these two numbers and subtract 1 i,s 6+7-1=12
36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49

Problem 5: how can we add series of type 1+3+5+7+9
solution:
STEP 1:Count numbers.
Step 2:Find mid number and calculate its square.
If number is odd it is easy to calculate mid and when number is even then find average of two mids.
Ex. Add 1+3+5+7+9
step 1: numbers are 5.
step 2: 5 is mid number so ans is 52=25
Ex2. When add 1+3+5+7+9+11=?
step 1: Numbers are 6.
step 2: Average of 5 and 7 is (5+7)/2=6 so ans is 62=36

Sunday, 3 July 2011

Mathematics........get faster

This article is about get speed in computation in mathematics.As all know fundamentals of mathematics but how fast one can solve any question takes more consideration.In this article a few tricks of solve maths is discuss in front of you.
Friends,
Problem:1: What is the unit place value for (2345)3=?
Ans. unit place value(5)3=125 so ans is=5

Problem:2: What is the unit place value for (2345)1233=?
solution: unit place value(2345)1233=?
step 1:First divide 1233 by 4 which is=308 and remainder=1
step 2:Unit place value(2345)1233=(unit digit of number)remainder
Answer is=51=5
Note:(number)0=1

Problem:3 What is value of (85)2=?
Solution: step 1:When there we have to calculate square of number having unit digit 5 then
take square of 5=25 and (ten digit)*(ten digit+1)
Ans is=8*(8+1)25=7225
Friends,
These are only three types of questions.I will discuss more soon.........stay in touch.
Thank you.